Jak trh reaguje na předpokládané „prvenství“ Pfizeru

Po oznámení společnosti Pfizer z pátku, že podala žádost FDA (U.S. Food and Drug Administration) na schválení vakcíny proti COVID-19, a že by tudíž mohl být přípravek distribuován již kolem poloviny prosince1, akcie zareagovaly růstem ceny o 7,9 %, kdy denní maximum dosáhlo 41,8 USD.

Jak se vyvíjely akcie Pfizer v předchozím hektickém období?

V pondělí 9. listopadu 2020 vydaly společnosti Pfizer a BioNTech tiskovou zprávu, v níž ředitel společnosti Pfizer Dr Albert Bourla uvedl: „Dnes je velký den pro vědu i pro lidstvo. První soubor výsledků třetí fáze zkoušek vakcíny proti COVID-19 poskytuje prvotní důkazy o schopnosti naší vakcíny onemocnění COVID-19 zabránit.“ Výsledkem první zprávy byl skok ceny akcií o více než 17 procent.

Ve středu 18. listopadu 2020 poskytla společnost Pfizer aktualizovanou analýzu dat z třetí fáze klinických zkoušek vakcíny proti COVID-19, kde uvedla, že konečný výsledek analýzy zkoušek, jichž se účastnilo 44 000 lidí, ukázal, že její kandidát na vakcínu proti COVID-19 má účinnost 95 %. Cena akcií byla ten den otevřena na 36,8 USD (+ 1,03 %), dosáhla denního maxima 37,4 USD a byla uzavřena na 36,3 USD (-1,28 %).

Pfizer a BioNTech jsou se svou vakcínou proti koronaviru ve vedení. „Prvotní analýza efektivity ukazuje, že vakcína je na 95 % účinná proti COVID-19 za 28 dní po první dávce. Účinnost byla konzistentní napříč demografickými skupinami podle věku, pohlaví, rasy a etnika; pozorovaná účinnost u dospělých nad 65 let byla 94 %.” 2

Pfizer a BioNTech podepsaly dohodu o dodávkách koronavirové vakcíny s USA a Velkou Británií. Do Velké Británie dodají 30 milionů dávek. Americká vláda zaplatí 1,95 miliardy USD za 100 mil. dávek a bude mít opci na nákup dalších 500 milionů dávek.

Když se ve finální fázi potvrdila 90% účinnost vakcíny proti koronaviru společnosti Pfizer, akcie této společnosti na počátku listopadu krátce vzrostly. Ve stejný den, 9. listopadu 2020, prodali dva členové vedení část portfolia, kterou ve Pfizeru drželi, což zabránilo explozi hodnoty akcií. Kvůli tomuto kroku značná část obchodníků o budoucnosti třetí fáze výzkumu pochybovala. Tento krok, kdy mají ředitelé určitý počet akcií a část svého portfolia při větších nárůstech tržní ceny akcií prodají, je však běžný.

Sally Susman, výkonná viceprezidentka, a Albert Bourla, předseda a výkonný ředitel, prodali celkem 176 170 akcií o tehdejší tržní hodnotě o něco vyšší než 7,3 mil. USD.

Díky stabilní podnikatelské činnosti, třebaže v posledních několika čtvrtletích zaznamenává pokles, je tato společnost neobyčejně zajímavou investiční příležitostí. Obrovské investice, které Pfizer provedl, rozšiřování spolupráce a partnerství s konkurencí a oblast veřejného zdraví, jsou klíčem k bezpečné budoucnosti.

Kvůli probíhající pandemii nás čeká hodně nejistoty. Řešení současných globálních problémů bude mít podporu v zájmu pokroku při objevování léčiv. Pfizer je stále v popředí, a to by mohlo mít pozitivní dopad na tržní hodnotu tohoto farmaceutického obra.

O společnosti

Společnost Pfizer Inc. (NYSE: PFE) byla založena v roce 1849 a má centrálu v New Yorku ve státě New York v USA.

Pfizer je jednou z největších světových farmaceutických firem s ročními tržbami více než 50 miliard USD. Pfizer také vydává jednu z nejvýznamnějších částek na výzkum a vývoj, téměř 8 miliard USD ročně. Pfizer v minulosti prodával mnoho druhů zdravotnických produktů a chemických látek, dnes tvoří většinu prodejů léky na předpis a vakcíny. Nejvíce se prodává vakcína proti pneumokokům Prevnar 13, přípravek k léčbě neuropatických bolestí Lyrica, přípravek pro léčbu rakoviny Ibrance, léčivý přípravek pro kardiovaskulární systém Eliquis a imunologický přípravek Xeljanz. Pfizer tyto produkty prodává po celém světě, přičemž mezinárodní prodeje představují téměř 50 % celkových tržeb. Hlavní podíl na mezinárodních prodejích mají zejména nově vznikající trhy, které představují více než pětinu celkových tržeb firmy.3

Společnost se kromě toho zapojuje do smluvní výroby. Poskytuje služby velkoobchodníkům, maloobchodníkům, nemocnicím, klinikám, vládním agenturám, lékárnám a individuálním poskytovatelům, stejně tak centrům pro prevenci a kontrolu chorob.

Pfizer má dohody o spolupráci a/nebo společné propagaci se společnostmi Bristol-Myers Squibb a Astellas Pharma US, Inc.; licenční smlouvu s Akcea Therapeutics, Inc; strategickou alianci s Verily Life Sciences LLC; dohodu o spolupráci s Merck KGaA a Valneva SE; dohodu o spolupráci na klinických zkouškách a dodávkách s IDEAYA Biosciences, Inc; a dohodu o převodu materiálu a spolupráci se Sosei Group Corporation.

Jozo Perić, hlavní analytik CapitalPanda

Upozornění na rizika: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76.44 % účtů retailových investorů došlo, při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele, ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Obchodování s pákovými produkty, jako jsou CFD a FX, zahrnuje podstatné riziko ztráty a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s takovými produkty je riskantní a může způsobit ztrátu celého investovaného kapitálu.

Právní status: CapitalPanda je registrovaná značka společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd (dříve OX Capital Markets Ltd), kyperské investiční firmy (CIF), na kterou dohlíží a reguluje ji Kyperská komise pro cenné papíry a burzy (CySEC), má licenci CIF č. 274/15, se sídlem na adrese 182, Ayias Fylaxeos, Kofteros Business Center, Office 103, 3083 Limassol, Cyprus.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (Zatím nehodnoceno)
Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Hledáte broker s nejnižšími poplatky?

Navigace